Yangın Alarm Sistemleri
Yangın alarm sistemleri özellikle toplu yaşamın sürdüğü alanlarda yangını başlangıç aşamasında algılayarak tehlikeli durumların önüne geçmek amacıyla devreye giren ve ilgili kişileri uyararak önlem alabilme imkanı sunan bir hizmettir. Her bina yapısına özel olarak projelendirilmiş olan yangın alarm sistemleri yasalar gereği tesis edilmesi zorunlu hale gelmiş bulunmaktadır.
Yangın alarm sistemleri kurulumu için uzman ekipler uygun yangın alarm sisteminin binaya göre kurulumunu gerçekleştirmektedir. Kablolamada artı uç kırmızı, eksi uç ise siyah renkte bulunmaktadır. Duman detektörlerinin bağlanacağı konumlara kablolar çekilerek bağlantı sağlanmaktadır. Buton, siren ve panel bağlantı şemaları uygun girişlerden kablolamalar yapılarak kurulmaktadır. Hastane, okul, cezaevi, ofis, iş merkezi, site ve diğer toplu yaşam alanlarında yangın alarm sistemleri kurulumu yapılmaktadır. Yangın alarm sistemlerinin kurulumu hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yangın Alarm Sistemleri Çeşitleri
Yangın alarm sistemlerinde en çok kullanılan dedektörler ise; duman dedektörü, ısı dedektörü, alev dedektörü, gaz dedektörü, basınç dedektörü olarak sıralanabilir. Temel olarak bu çeşitlerinden oluşan dedektörlerde arasından, kullanım alanınıza ve alanın neden olabileceği yangın etkilerine en uygun olan belirlenerek profesyonel ekibimiz tarafından en uygun ve güvenli kurulum planına göre sisteminiz hazırlanır. Duman dedektör çeşitlerinin kısa tanımları ve kullanım amaçları aşağıdaki alt başlıklarda açıklanmıştır.
Duman Dedektörü
En yaygın yangın belirtilerinden biri olan dumanı algılar. Duman dedektörleri genellikle fiziksel sürece ve optik algılamaya göre çalışırlar. Duman algıladığı anda sisteme sinyal gönderirler, görüntülü veya sesli alarmları harekete geçirirler. Alışveriş merkezlerinden okullara, evlereden iş merkezleri ve hastanelere kadar pek çok alanda en çok kullanılan dedektör çeşididir. Isı, ışık veya gazı algılamaya odaklı duman dedektörleri, en kısa zamanda can ve mal kaybının önlenmesi için hassas olarak dizayn edilmişlerdir.
Isı Dedektörü
Ortamdaki ısı durumunu algılayan ve aniden gelişen ısı artışlarında kontrol paneline sinyal ileten dedektörlerdir. Bu dedektörler önceden ayarlanan ısının birden bire artması durumunda harekete geçer ve iki çeşidi vardır. Bunlar sabit elemanlı, ısı artış algılama elemanlı ısı dedektörleri olarak adlandırılır.
Alev Dedektörü
Optik hücreler sayesinde ortamdaki ani parlamaları ve bu durumu bir yangın belirtisi olarak algılayıp kontrol panellerine ileten dedektörlerdir. Bu dedektörlerin içinde ışığa duyarlı ve alevleri algılayan optikler vardır. Bu dedektörler daha çok petrol veya kimyasal üretim tesisleri, askeri alanlar gibi patlama ve yangın riski taşıyan yerlerde yaygın olarak kullanılır.
Yangın Alarm Sistemleri Fiyatları
Yangın alarm sistemleri konvansiyonel ve adresli yangın alarmı olarak ikiye ayrıldığı için her bir sistemin fiyatlandırılması farklı olmaktadır. Yangın alarm sisteminin kurulacak olduğu binanın büyüklüğü ve sistem gereksinimlerine göre fiyatlandırma değişebilmektedir. Yangın alarm sistemlerinin fiyatları hakkında net bir bilgiye sahip olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Konvansiyonel Ve Adresli Yangın Alarm Sistemleri Arasındaki Fark Nedir?
Konvansiyonel yangın alarmı sisteminde zon bazlı olarak algılama yapılmaktadır. Adresli yangın alarm sisteminde ise detektör ve butonlar tek bir loop üzerinde bağlanarak bir bina tek loop üzerinden kontrol edilebilmektedir. Konvansiyonelde zon üzerine 20-25 eleman bağlanırken adresli yangın alarm sisteminde loop üzerine 128 adet kadar eleman bağlanabilmektedir.
Yangın Alarm Sistemleri Nasıl Çalışır?
Okul, iş yerleri, marketler, restoranlar, hastaneler ve sinemalar gibi toplu alanlarda yangınların önüne geçmek için kullanılan yangın alarm sistemlerinin kendi içinde de çeşitleri vardır. İlk olarak adresli yangın ve konvansiyonel yangın sistemleri olarak ikiye ayırdığımız sistemlerin yanı sıra, adresli yangın sistemlerini de kendi içlerinde analog ve interaktif sistemler olarak ikiye ayrılır. Konvansiyonel sistemlerde yangın ihbarı noktasal değil bölgesel olarak yapılır. Adresli yangın sistemlerinde ise yangın dedektörleri elektronik adresler ile belirtilir ve yangın ihbarı noktasal olarak verilir.
Yangın çıkmadan gelen ısı, duman ve ışık reaksiyonlarını algılayan dedektörlerin alarma geçmesi ile yangın ihbarı yetkili birimlere ulaşır. Yangın algılama sistemi kurulum aşamasında dedektörler takılmadan önce yangının etkileri hesaplanır ve ona uygun dedektörler takılır. Dedektörler binanın her yerine takılır ve olası bir yangın durumunda kontrol panellerine sinyal gönderir.